Veterinarska klinika za male živali (01) 568 50 30 klinika.ljubljana@siol.net Facebook

Ko se temperature dvignejo nad 5 stopinj, žal oživijo tudi klopi, ki že težko čakajo na prve gostitelje. Klopi so tudi pri živalih prenašalci resnih bolezni, v našem geografskem področju sta razširjeni predvsem borelioza in erlichioza.

Psi so še posebej izpostavljeni okužbam, saj na sprehodu radi pokukajo za vsak grmiček in vtaknejo smrček v živo mejo, ker je njihova telesna temperatura višja od človeške, pa jih imajo klopi še raje.

Ker je preprečevati bolje kot zdraviti, pravočasno poskrbite za ustrezno zaščito vaših štirinožcev, pa tudi nase ne pozabite. Priporočamo vam, da se o ustrezni zaščiti za vaše živali pogovorite z veterinarjem, ki bo glede na starost, težo in vrsto živali izbral primerno sredstvo za vas. Pomembno je tudi, da se natančno držite navodil, saj so nekatera sredstva proti klopom, ki so namenjena psom, lahko za mačke zelo nevarna.

In če pes vseeno dobi klopa? Priporočamo, da ga čimprej odstranite. Če je pes miren, to ne bo preveč težko – potrebujete samo pinceto (dobijo se posebne pincete za odstranjevanje klopov, gre pa tudi z navadno), klopa primete čim bližje koži, rahlo zavrtite in že je zunaj. Če se vam slučajno zatrga in glavica ostane v koži, tudi ni tragedija. V kolikor je kuža nemiren in vam klopa nikakor ne uspe odstraniti, se lahko seveda oglasite pri veterinarju, ki vam bo pomagal. Za večino bolezni, ki jih prenašajo klopi, mora biti klop prisesan 48 ur, tako da vedno lahko počakate do jutra. Dejstvo, da je pes dobil klopa, ni urgentna situacija, zato prosimo, da zaradi klopa ne kličete na dežurstvo.