Veterinarska klinika za male živali (01) 568 50 30 klinika.ljubljana@siol.net Facebook

V MARCU 10 % POPUST NA STOMATOLOŠKE STORITVE


Gotovo ste že slišali, da tudi psi in mačke včasih potrebujejo zobozdravnika. Psi in mačke imajo zaradi drugačne prehrane drugačno obliko zob kot ljudje – zobje so koničasti, saj služijo predvsem za trganje in razkosavanje hrane, manj pa za žvečenje. Ker pojedo tudi precej manj sladkarij, zobne gnilobe (kariesa) na srečo skoraj ne poznajo. Daleč najpogostejša težava, zaradi katere pridejo k veterinarju, je nabiranje zobnih oblog, ki sčasoma mineralizirajo v zobni kamen, in vnetje obzobnih tkiv (parodontoza). Zobne obloge in zobni kamen so praviloma težave starejših živali, vendar se zobni kamen lahko začne nabirati tudi že prej.

Najboljša preventiva je redno umivanje zob, če pa je oblog veliko ali ima pes že naslage zobnega kamna, je najbolje obiskati veterinarja, ki bo z ultrazvočnim aparatom očistil zobe. Pri mucah gre s preventivo malo teže, saj skoraj nobena ne pusti umivati zob, zato so redni pregledi še bolj pomembni.

Če s čiščenjem predolgo odlašamo, pride do vnetja obzobnih tkiv, dlesen se odmika, zob se začne majati in izpade ali pa ga je potrebno izdreti. Če ima pes ali muca neprijeten zadah iz gobčka, je za obisk zobozdravnika skrajni čas!

Pri mlajših psih večje rasti so pogostejše poškodbe – zob se zlomi ob srečanju s kamnom, kostjo, ograjo, avtomobilom … Poškodbe so boleče, čeprav psi bolečine ne pokažejo zelo očitno, oziroma jo pokažejo na drugačen način.

Pri poškodbah zob je pomembno, da psa na pregled pripeljete čimprej. Dokler je zobna pulpa še vitalna (nekaj dni po poškodbi) je namreč popravilo takega zoba mnogo enostavnejše, zob pa ostane živ. Kasneje je popravilo še možno, vendar bolj zahtevno – zobno pulpo je potrebno odstraniti, nato pa očistiti in zapolniti zobni kanal. Če zlomljenega zoba ne popravimo, lahko pride do infekcije in posledično do granuloma, tako prizadet zob pa moramo izdreti.

Pa brez strahu – srečanje vašega kosmatega prijatelja z zobozdravnikom ne bo prav nič boleče, saj večino zobozdravstvenih posegov opravimo s pomirilom ali v splošni anesteziji.