Veterinarska klinika za male živali (01) 568 50 30 klinika.ljubljana@siol.net Facebook

Internet je poln srčkanih posnetkov majhnih, ljubkih kratkogobčnih kužkov – mopsi, francoski buldogi, boston terierji so zadnje čase izjemno modne pasme, pa angleški buldogi in shi-tzuji … Ne moremo se jim upreti in po 10 minutah brskanja smo že zaljubljeni v pasmo in kužka moramo imeti. Takoj zdaj. In tako se v ambulanti pojavi srečna družinica s kužkom, ki so ga kupili v dobri veri, da bo tako srčkan in neproblematičen, kot so videli na internetu. Pol ure kasneje ambulanto zapustijo v solzah, ko jim povemo, da

NE, SMRČANJE NI NORMALNO,
NE, KUŽA NIMA VGRAJENEGA MOTORČKA, VES ČAS »BRNI«, KER LOVI SAPO,
NE, TO DA SE MED IGRO IN SPREHODOM USTAVLJA, NI NORMALNO,
IN NE, NI SRČKANO, ČE PES NE MORE DIHATI.

Za boljšo predstavo, o čem govorimo: https://youtu.be/aWctRTgdzfo

Seveda je možno, da prav vaš kuža ne bo imel številnih zdravstvenih težav, ki so značilni za kratkogobčne pasme, a je dobro vedeti, da je ta možnost majhna, zelo majhna. Podatki so iz Velike Britanije, a verjetno v Sloveniji ni bistveno drugače – samo 15 % kratkogobčnih psov nima nobenih težav z dihanjem, pri približno 15 % pa so težave tako hude, da potrebuje kuža več (dragih) operacij – ne zaradi lepšega, ampak za to, da bo lahko približno normalno živel!

Poleg težav z dihanjem imajo te pasme zelo pogosto še težave s hrbtenico in koleni (slišali boste, da ti psi ne potrebujejo veliko gibanja – ga res ne potrebujejo ali ga preprosto ne zmorejo?) in z zobmi (zaradi oblike gobčka je pasemsko značilen nepravilen ugriz), zaradi zelo odprtega očesa pa se zelo pogosto srečujemo tudi s poškodbami oči (ki se slabo in počasi celijo).

Res je, da imajo kratkogobčni kužki izjemno simpatičen značaj in če je zdrav, je to lahko najboljši kuža na svetu. Če dobro poznate pasmo, verjamemo, da boste pri nakupu mladička vedeli, na kaj morate biti pozorni. Večina novopečenih lastnikov tega žal ne ve, kot tudi ne vedo, da je treba na leglo včasih malo počakati. Psički, ki jih dobite zdaj takoj in po ugodni ceni, niso ravno najboljša izbira. Operacije, potrebne da bo kuža lahko kolikor toliko normalno hodil in dihal, bodo morda stale več tisoč evrov.

Zdravstvene težave psov kratkogobčnih pasem so tako razširjene, da je Evropska veterinarska zveza ta problem prepoznala kot problem dobrobiti živali, posamezne članice zveze pa so že začele z določenimi ukrepi. Vse se začne s povpraševanjem, zato še enkrat ponavljamo:

PREMISLITE, PREDEN KUPITE PSA KRATKOGOBČNE PASME.


Daljši članek v angleškem jeziku si lahko preberete na www.bluecross.org.uk