Veterinarska klinika za male živali (01) 568 50 30 klinika.ljubljana@siol.net Facebook

Poleti je za naše pasje in mačje prijatelje največji problem vročina, še posebej hudo pa je, kadar je poleg vročine še soparno. Psi namreč ne morejo uravnavati telesne temperature z znojenjem, saj imajo znojne žleze le na smrčku in blazinicah, ohladijo se lahko samo z dihanjem. Tako se lahko hitro pregrejejo in doživijo tako imenovani toplotni udar. Toplotni udar je nujna, življensko nevarna situacija, v kateri morate čim hitreje poiskati pomoč veterinarja.

Preventiva je enostavna in zelo pomembna. Pse poleti sprehajamo samo zgodaj zjutraj in zvečer, izogibamo se večjih naporov, čez dan naj počivajo v senci, na razpolago morajo imeti dovolj vode. Tudi hranimo jih manj in ne med opoldansko ali popoldansko vročino.

Če potujemo in v avtu nimamo klime, pazimo, da se z živalmi ne vozimo po vročini; vsake toliko se moramo ustaviti in jim ponuditi vodo. In nikoli, ampak res NIKOLI, jih niti malo, niti za 5 minut ne puščamo v stoječem avtomobilu (tudi če stoji v senci), saj temperature v zaprtem avtomobilu zelo hitro narastejo in ko se bomo vrnili, bo za psa morda že prepozno.

Če greste s psom na počitnice, pred potovanjem v tujino preverite (pri svojem veterinarju ali na spletni strani veterinarske uprave), ali imate za žival vse potrebne dokumente in ustrezna potrdila.

Kadar se odpravimo s psom na morje ali na jug, je dobro pravočasno poskrbeti tudi za preventivo nekaterih bolezni (babesioza, leishmanioza, dirofilarioza), ki se prenašajo s klopi, komarji ali peščenimi muhami. Učinkovito ga lahko zaščitimo z različnimi sredstvi (ovratnice, ampule, tablete). Najbolje, da se pred odhodom posvetujete z veterinarjem, ki vam bo svetoval ustrezno sredstvo glede na starost, težo in morebitne zdravstvene posebnosti.