Emi Hilić
prof. dr. Aleksandra Domanjko Petrič, dr. vet. med.

ultrazvočna diagnostika, veterinarska kardiologija

»Moje življenjsko poslanstvo je zdravje in dobro počutje živali. Diagnostika mi je vedno predstavljala izziv in leta 1990 me je fascinirala diagnostična ultrasonografija in veterinarska kardiologija. Od takrat ljubezen še kar traja …«

Veterinarka, izredna profesorica na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani, specialistka medicine psov in mačk; začetnica ultrazvočne diagnostike abdominalnih in srčnih bolezni pri psih, mačkah, konjih in eksotičnih živalih v Sloveniji.

Otroštvo sem preživljala v Celju, kjer sem obiskovala osnovno šolo in gimnazijo. Petnajst let sem bila članica Konjeniškega kluba Celje, tekmovalka v preskakovanju ovir in članica slovenske ter jugoslovanske juniorske ekipe. Dolga leta sem bila aktivna kot vodnica in veterinarka v Društvu reševalnih psov. Po diplomi na Biotehniški fakulteti VTOZD za veterinarstvo leta 1985 sem bila najprej eno leto zaposlena pri Jugoinspektu v Ljubljani, nato pa od 1986 do 1988 kot terenska veterinarka na Veterinarski postaji Laško. Od leta 1989 sem zaposlena na Kliniki za kirurgijo in male živali Veterinarski fakultete v Ljubljani. Leta 1991 sem kot mlada raziskovalka zaključila magisterij z naslovom »Ultrazvočno vodena biopsija ledvice pri psu« ter leta 1994 zagovarjala doktorsko tezo »Ehokardiografska študija levega srčnega prekata pri psih«. Ob delu sem se izpopolnjevala na več evropskih in ameriških fakultetah in klinikah, bila sem Fulbrightova štipendistka, kasneje pa redna aktivna udeleženka na kongresih Evropskega in Ameriškega kolidža veterinarske interne medicine. Od 1992 sem članica Evropskega združenja za veterinarsko kardiologijo (European Society of Veterinary Cardiology).

Na Kliniki za kirurgijo in male živali Veterinarske fakultete delujem kot klinična veterinarka na področju kardiologije in abdominalne ultrasonografije ter ultrazvočno vodenih punkcij, raziskovalka ter pedagoginja. S Kliniko PET VET sem začela sodelovati leta 2018, saj želim s svojim znanjem in bogatimi kliničnimi izkušnjami pomagati čim več pacientom.

Bibliografija