mag. Aleksandra Vukčević, dr. vet. med.
mag. Sabina Stariha Pipan, dr. vet. med.

spec. za medicino psov in mačk, dermatologija, vedenje

»S skupnimi močmi do uspeha! Med svojo dolgoletno prakso sem spoznala, da je za uspešno postavitev diagnoze in učinkovito zdravljenje ključnega pomena pridobiti dvonožce in njihove štirinožce k sodelovanju. Dvonožce s prepričljivimi razlogi, ki temeljijo na znanju in izkušnjah, štirinožce pa s prijaznim pristopom in spoštljivim ravnanjem, po potrebi pa tudi s kančkom paštete …«

Diplomirala sem na Veterinarski fakulteti v Ljubljani. Tam sem si pridobila tudi naziv magistrica veterinarskih znanosti s področja zdravstvenega varstva psov in mačk. Nekaj let kasneje sem postala specialist medicine za male živali.

Že od leta 1990 se ukvarjam s svetovanjem skrbnikom, katerih živali imajo vedenjske težave. Poleg neštetih člankov s tega področja sem napisala tudi knjigo Vzgojimo psa – učinkovito, a prijazno!, ki je bila izdana že tretjič.

Že skoraj 24 let se ukvarjam z dermatologijo psov in mačk. S tega področja sem opravila evropsko podiplomsko izobraževanje ESAVS (European School for Advanced Veterinary Studies). Sem članica evropskega dermatološkega združenja ESVD (European Society of Veterinary Dermatology) ter združenj veterinarjev, specialistov za vedenje, Evrope ESVCE (European Society of Veterinary Clinical Ethology), Združenega Kraljestva BVBA (British Veterinary Behaviour Association) in ZDA AVSAB ( American Veterinary Society of Animal Behavior). Tako se laže izobražujem in sledim najnovejšim dognanjem s teh področij.

Posvetila sem se tudi proučevanju cepljenj naših štirinožcev – kdaj, zakaj, kako pogosto ipd. – in spremljam novosti na tem področju. Najpomembnejši pa mi je popolnoma prijazen pristop do pacientov brez kakršnekoli prisile.