Nakup psa

NAKUP PSA

Za kužka je primeren čas za odhod v nov dom je nekje pri starosti 8 tednov. Odgovorni vzreditelji bodo z vami sklenili kupoprodajno pogodbo, mladička pa boste dobili zdravega, že cepljenega in čipiranega, z veljavnim potnim listom.

Najlepše je, če se po psa odpravite v zavetišče za zapuščene živali. Svetujemo vam, da s posvojitvijo ne hitite preveč. Zavetišče lahko obiščete večkrat (v zavetišču Gmajnice lahko psa tudi peljete na sprehod) in preglejte spletne strani društev za zaščito živali. Ne izbirajte samo po videzu - pozanimajte se o značaju in vedenjskih značilnostih psa, ki ga nameravate posvojiti, še zlasti, če bo to vaš prvi pes. Nekaj zelo uporabnih nasvetov, kako izberemo primernega psa zase, lahko najdete tudi v knjigi Gine Spadafori Psi za telebane.

Če se po mladička odpravljate v tujino, vam svetujemo, da se pred nakupom natančno pozanimate, kaj potrebujete za prehod meje, saj so postopki v nekaterih primerih kar zapleteni. Več informacij: www.vurs.gov.si

Pes iz držav EU mora biti cepljen proti steklini, čipiran in imeti EU potni list. Izjemoma lahko iz držav EU pripeljete mladička do 3 mesece starosti, ki ni bil cepljen proti steklini, imeti pa mora veterinarsko potrdilo, da ni bil v stiku z divjimi živalmi.

Za uvoz živali iz tretjih držav je cepljeneje proti steklini obvezno, uvoz necepljenih živali ni dovoljen. Poleg naštetega potrebujete še veterinarsko spričevalo, ki ga izda in potrdi uradni veterinar. Pri uvozu iz tretjih držav je potrebno dosledno upoštevati tudi časovna obdobja, znotraj katerih morajo biti opravljene določene preiskave. Če nameravate iz tretje države uvoziti mladiča ali odraslo živali, vam svetujemo, da se prej natančno pozanimate o predpisih – poglejte na spletno stran VURS, ali se pozanimajte pri nas, saj so postopki za vsako državo nekoliko drugačni.

Če nameravate po psa v Srbijo, vas še posebej opozarjamo, da se natančno pozanimate o predpisih, saj po veljavni zakonodaji psa iz Srbije ni mogoče legalno pripeljati pred 7. mesecem starosti! Če psa vseeno pripeljete prej oziroma brez popolne spremne dokumentacije, ob vpisu v Centralni register psov nastopi težava in pričakujete lahko obisk inšpektorja.

Pri zobozdravniku

PRI ZOBOZDRAVNIKU

Gotovo ste že slišali, da tudi psi in mačke včasih potrebujejo zobozdravnika. Morda se vam to zdi nenavadno, vendar je obisk veterinarskega zobozdravnika koristen in potreben, še zlasti, če imate psička manjše pasme ali muco s »potlačenim« gobčkom.

Psi in mačke imajo zaradi drugačne prehrane drugačno obliko zob kot ljudje – zobje so koničasti, saj služijo predvsem za trganje in razkosavanje hrane, manj pa za žvečenje. Ker pojedo tudi precej manj sladkarij, zobne gnilobe (kariesa) na srečo skoraj ne poznajo. Daleč najpogostejša težava, zaradi katere pridejo k veterinarju, je nabiranje zobnih oblog, ki sčasoma mineralizirajo v zobni kamen, in vnetje obzobnih tkiv (parodontoza). Zobne obloge in zobni kamen so praviloma težave starejših živali, vendar se zobni kamen lahko začne nabirati tudi že prej.

Najboljša preventiva je redno umivanje zob, če pa je oblog veliko ali ima pes že naslage zobnega kamna, je najbolje obiskati veterinarja, ki bo z ultrazvočnim aparatom očistil zobe. Pri mucah gre s preventivo malo teže, saj skoraj nobena ne pusti umivati zob, zato so redni pregledi še bolj pomembni.

Če s čiščenjem predolgo odlašamo, pride do vnetja obzobnih tkiv, dlesen se odmika, zob se začne majati in izpade ali pa ga je potrebno izdreti. Če ima pes ali muca neprijeten zadah iz gobčka, je za obisk zobozdravnika skrajni čas!

Pri mlajših psih večje rasti so pogostejše poškodbe – zob se zlomi ob srečanju s kamnom, kostjo, ograjo, avtomobilom … Poškodbe so boleče, čeprav psi bolečine ne pokažejo zelo očitno, oziroma jo pokažejo na drugačen način.

Pri poškodbah zob je pomembno, da psa na pregled pripeljete čimprej. Dokler je zobna pulpa še vitalna (nekaj dni po poškodbi) je namreč popravilo takega zoba mnogo enostavnejše, zob pa ostane živ. Kasneje je popravilo še možno, vendar bolj zahtevno – zobno pulpo je potrebno odstraniti, nato pa očistiti in zapolniti zobni kanal. Če zlomljenega zoba ne popravimo, lahko pride do infekcije in posledično do granuloma, tako prizadet zob pa moramo izdreti.

Pa brez strahu – srečanje vašega kosmatega prijatelja z zobozdravnikom ne bo prav nič boleče, saj večino zobozdravstvenih posegov opravimo s pomirilom ali v splošni anesteziji.

Živali poleti

ŽIVALI POLETI

Poleti je za naše pasje in mačje prijatelje največji problem vročina, še posebej hudo pa je, kadar je poleg vročine še soparno. Psi namreč ne morejo uravnavati telesne temperature z znojenjem, saj imajo znojne žleze le na smrčku in blazinicah, ohladijo se lahko samo z dihanjem. Tako se lahko hitro pregrejejo in doživijo tako imenovani toplotni udar. Toplotni udar je nujna, življensko nevarna situacija, v kateri morate čimhitreje poiskati pomoč veterinarja.

Preventiva je enostavna in zelo pomembna. Pse poleti sprehajamo samo zgodaj zjutraj in zvečer, izogibamo se večjih naporov, čez dan naj počivajo v senci, na razpolago morajo imeti dovolj vode. Tudi hranimo jih manj in ne med opoldansko ali popoldansko vročino.

Če potujemo in v avtu nimamo klime, pazimo, da se z živalmi ne vozimo po vročini; vsake toliko se moramo ustaviti in jim ponuditi vodo. In nikoli, ampak res NIKOLI, jih niti malo, niti za 5 minut ne puščamo v stoječem avtomobilu (tudi če stoji v senci), saj temperature v zaprtem avtomobilu zelo hitro narastejo in ko se bomo vrnili, bo za psa morda že prepozno.

Če greste s psom na počitnice, pred potovanjem v tujino preverite ( pri svojem veterinarju ali na spletni strani veterinarske uprave) ali imate za žival vse potrebne dokumente in ustrezna potrdila. Za večino držav evropske unije in Hrvaško zadošča evropski potni list z vpisanim cepljenjem stekline v zadnjem letu in mikročip, za nekatere države pa je potrebno pred odhodom preveriti še titer protiteles proti steklini v krvi.

Kadar se odpravimo s psom na morje ali na jug, je dobro pravočasno poskrbeti tudi za preventivo nekaterih bolezni (babesioza, leishmanioza, dirofilarioza), ki se prenašajo s klopi, komarji ali peščenimi muhami. Zaščitimo ga lahko z ustreznimi ovratnicami ali ampulami, ki se nanesejo na kožo na vratu in ščitijo našega psa pred vbodi insektov, ki te bolezni prenašajo.

Cepljenja

CEPLJENJA

Če želimo po cepljenju učinkovito zaščito, morajo biti živali ob cepljenju zdrave, brez zajedavcev in v dobri kondiciji. Na veterinarski kliniki PET VET se pred vsakim cepljenjem najprej pogovorimo z lastnikom oziroma opravimo osnovni klinični pregled.

Ob cepljenju vse živali dobijo sredstvo proti notranjim zajedavcem (gliste, trakulje), priporočamo oz. svetujemo pa vam tudi pri izbiri sredstva proti zunanjim zajedavcem (bolhe, klopi, uši …).

PSI — Za vse mladičke priporočamo kombinirano (večvalentno) cepljenje proti pasji kugi, parvovirozi, hepatitisu in leptospirozi. Za učinkovito zaščito je mladičke potrebno cepiti dvakrat ali trikrat v razmiku enega meseca (odvisno od starosti in tega, ali je bila njihova mama cepljena ali ne), cepljenje je po enem letu potrebno ponoviti.

Redno letno cepljenje proti steklini je za pse zakonsko predpisano in obvezno za vse pse po dopolnjenem 3. mesecu starosti. Za pse je ob tem obvezno tudi označevanje z mikročipi in vpis v centralni register, pes pa (obvezno) dobi tudi potni list za hišne živali. Ob vpisu v centralni register poleg ostalih podatkov potrebujemo EMŠO lastnika, zato vam svetujemo, da na prvo cepljenje proti steklini s seboj prinesete osebni dokument. Uradno lastnik živali ne sme biti mlajši od 16 let.

MAČKE — Prav vsem mačjim mladičem priporočamo kombinirano cepljenje proti mačji kugi in okužbi zgornjih dihal, tudi če muca živi samo v stanovanju in ne hodi ven. Za učinkovito zaščito je potrebno mladičke cepiti dvakrat v razmiku enega meseca, po enem letu je cepljenje potrebno ponoviti.

Za muce, ki hodijo ven, priporočamo še cepljenje proti levkozi (FeLV). Bolezen je podobna AIDSu pri ljudeh in v okolju žal kar precej razširjena, predvsem med prostoživečimi mačkami. Za okužbo je potreben neposreden kontakt, bolezen za ljudi ni nevarna. Za učinkovito zaščito sta prvo leto prav tako potrebna dva odmerka cepiva, nato pa je cepljenje priporočljivo ponavljati enkrat letno.

Cepljenje proti steklini in mikročipiranje za mačke ni obvezno, razen, če boste z muco potovali v tujino. Cepljenje je smiselno, če se muca veliko giblje zunaj ali če stanujete blizu gozda. Čipiranje (in vpis v centralni register) je priporočljivo, če muca hodi ven, saj vam bo v veliko pomoč v primeru, da se izgubi. Po številki mikročipa je v centralnem registru mogoče poiskati lastnika.

Sterilizacija, kastracija

STERILIZACIJA, KASTRACIJA

Če imate svojega ljubljenčka predvsem za družbo in se ne nameravate ukvarjati z vzrejo mladičkov, vam priporočamo sterilizacijo oz. kastracijo.

Sterilizacija je za psičke in muce najbolj varna in zanesljiva oblika kontracepcije. Veterinarji priporočamo sterilizacijo predvsem zato, da preprečimo gonitve in neželene brejosti, najprimernejši čas za ta poseg je že pred prvo gonitvijo, nekje od 5. meseca starosti naprej. Z zgodnjo sterilizacijo (še pred prvo gonitvijo) samičke obvarujemo pred tumorji na mlečni žlezi in nekaterimi boleznimi rodil. Mlade živali anestezijo in operacijo praviloma prenesejo brez težav, po posegu se tudi manj pogosto zredijo (kar je v sicer precej odvisno tudi od lastnika).

Kastracijo pri samčkih lahko prav tako opravimo kadarkoli po 5. mesecu starosti. Poseg priporočamo, manj bo pobegov in pretepov. Zmanjša se tudi možnost okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi, kar je predvsem pomembno za mačkone, saj se tako močno zmanjša možnost okužbe z virusi Felv in FIV.

Psičko ali muco na sterilizacijo pripeljete zjutraj na tešče, domov pa gre popoldan (ali po dogovoru), vsekakor takrat, ko je že povsem zbujena iz anestezije. Že na kliniki dobi tudi ustrezna sredstva proti bolečinam.

Sterilizacije in kastracije opravljamo vse delovne dni v tednu, za poseg se naročite po telefonu (01) 568 50 30.

Izgubljene živali

IZGUBLJENE ŽIVALI

Kaj storiti, če se vam pes izgubi?

Obrnete se na najbližje zavetišče za izgubljene živali. Za občini Ljubljana in Brezovica je pristojno Zavetišče Gmajnice, v bližini Ljubljane pa je še Zavetišče Horjul. Če ne veste, katero zavetišče je pristojno za vašo občino, pokličite na 112 ali poglejte na seznam zavetišč. Poleg tega je priporočljivo nalepiti oglase po bližnji okolici, oglase o izgubljenih živalih objavljajo tudi številne radijske postaje.

Od leta 2003 morajo biti vsi psi, ki so dopolnili 3 mesece starosti, čipirani. V zavetišču po številki mikročipa lahko hitro najdejo lastnika, saj so vsi podatki o lastniku živali v centralnem registru psov. Podatki se vpišejo ob obveznem cepljenju proti steklini; svetujemo vam, da svojemu veterinarju sproti javite tudi vse morebitne spremembe lastništva ali kontaktnih podatkov, saj bo tako iskanje lastnika v primeru, da se vaš pes izgubi, veliko lažje. Še enostavnejše bo, če psu na ovratnico pritrdite obesek s kontaktno telefonsko številko, kar še posebej priporočamo pri starejših živali, ki še nimajo mikročipa.

Izgubljena muca

Če se mačka ob običajnem času ne vrne domov, gre malo teže. Če je muca čipirana in so podatki o lastniku vneseni v centralni register, bodo seveda v zavetišču ali na veterinarski kliniki prav tako lahko hitro našli lastnika. Čipiranje za mačke ni obvezno, ga pa prav zato priporočamo vsem mačkam, ki hodijo ven. Muco lahko navadite na ovratnico – tako bo že od daleč videti, da ima skrbne lastnike, na ovratnico pa tudi napišete kontaktni telefon ali druge podatke.

Če se vam izgubi muca, prav tako pokličite v zavetišče. Poleg tega vam svetujemo, da nalepite oglase po okolici, javite na radijske postaje in povprašate društva za zaščito živali (glej Koristne povezave). Pokličete lahko tudi veterinarske ambulante in klinike. Če je žival poškodovana, jo skrbni najditelji pogosto odpeljejo kar k svojemu veterinarju, tako da je smiselno poklicati vse veterinarske ambulante v bližini.

Da ste izgubili žival, morate pristojnemu zavetišču javiti v 3 dneh.

Klopi

KLOPI

Ko se temperature dvignejo nad 5 stopinj, žal oživijo tudi klopi, ki že težko čakajo na prve gostitelje. Klopi so tudi pri živalih prenašalci resnih bolezni, v našem geografskem področju sta razširjeni predvsem borelioza in erlichioza.

Psi so še posebej izpostavljeni okužbam, saj na sprehodu radi pokukajo za vsak grmiček in vtaknejo smrček v živo mejo, ker je njihova telesna temperatura višja od človeške, pa jih imajo klopi še raje.

Ker je preprečevati bolje kot zdraviti, pravočasno poskrbite za ustrezno zaščito vaših štirinožcev, pa tudi nase ne pozabite. Priporočamo vam, da se o ustrezni zaščiti za vaše živali pogovorite z veterinarjem, ki bo glede na starost, težo in vrsto živali izbral primerno sredstvo za vas. Pomembno je tudi, da se natančno držite navodil, saj so nekatera sredstva proti klopom, ki so namenjena psom, lahko za mačke zelo nevarna.

Se odločate za mladička?

SE ODLOČATE ZA MLADIČKA?

Če se pravkar odločate za nakup ali posvojitev kužka ali muce, ki bo postal novi kosmati član vaše družine, vam svetujemo, da se tega lotite z vso resnostjo in odgovornostjo. Mladiček je živo bitje in ne igrača, ki se jo kupi v trgovini in zavrže, ko se je naveličate.

Pred nakupom je treba dobro premisliti o tem, koliko časa smo pripravljeni nameniti novemu družinskemu članu, kdo bo skrbel zanj, kam ga bomo dali med dopustom ali kadar nas ne bo doma … (te stvari je fino premisliti ŠE PREDEN se odpravimo recimo na ogled sosedovih mladih muckov, kajti živalski mladički imajo neverjetno sposobnost, da nam v najkrajšem času zlezejo v srce. In potem se predajo še zadnji ostanki zdravega razuma, ki nam govori, da to mogoče ni bila dobra ideja.)

Če se po muco odpravljate v zavetišče ali jo nameravate posvojiti preko društva za zaščito živali, bodite pozorni na posvojilno pogodbo. V zavetiščih in društvih za zaščito živali običajno zahtevajo, da je posvojena muca ves čas pod nadzorom, kar pomeni, da mora biti ves čas samo v stanovanju in je ne smete spuščati ven oziroma gre lahko ven samo na povodcu. Če se s tem določilom posvojilne pogodbe ne strinjate, vam svetujemo, da greste po mlado mucko raje na bližnjo kmetijo ali malo pobrskate po oglasih na internetu.

Če si želite psa, je dobra možnost obisk zavetišča za zapuščene živali, če pa vseeno želite točno določeno pasmo, vam še posebej priporočamo, da ne hitite z nakupom. Posvetujte se z veterinarjem, z vzreditelji, pozanimajte se pri Kinološki zvezi Slovenije. Predvsem pa NIKOLI ne kupite psa od preprodajalca!

Ti imajo po navadi na voljo več različnih pasem psov; pri pravih vzrediteljih je treba včasih na leglo malo počakati, preprodajalci pa imajo psa vedno takoj in točno takega, kot ga vi želite. mladička vam prinesejo na neko dogovorjeno mesto, ker lastnik oz vzreditelj ravno takrat »nima časa«, da bi si lahko ogledali psičko in še ostale mladiče. Psički so po navadi mlajši, kot vam zagotavljajo in pogosto v zelo slabem zdravstvenem stanju.

Več informacij: www.vurs.gov.si (brošura O odgovornem lastništvu psa)

Prvi pregled

PRVI PREGLED MLADIČKA

Svetujemo vam, da mladička pripeljete na prvi pregled takoj oziroma najkasneje nekaj dni po tem, ko ga dobite.

Prvi pregled mladička vam na Veterinarski Kliniki PET VET nudimo brezplačno*. Potrudili se bomo, da bo vam in vašemu novemu prijatelju prvi obisk na kliniki ostal v prijetnem spominu, odgovorili na vsa vaša vprašanja o negi, vzgoji, prehrani, zaščitnih cepljenjih in vsem, kar vas zanima.

Ob prvem obisku bo kuža dobil mikročip in potni list. Če potni list že ima, ga seveda prinesite s seboj. Ob vpisu v Centralni register psov poleg ostalih podatkov potrebujemo tudi EMŠO lastnika, zato vam svetujemo, da s seboj prinesete osebni dokument.

Če najdete brezdomno mucko (oziroma ona vas), vam prav tako svetujemo, da jo prinesete na pregled – najbolje še preden jo nesete domov. Najdeni mucki imajo ponavadi zajedavce (bolhe, gliste, ušesne garje …), pogledati je treba, da nimajo slučajno mikrosporije, pri vseh najdenih mucah svetujemo tudi, da se opravi test na FeLV in FIV (mačja levkoza in mačji AIDS).

* Brezplačen je prvi pregled mladička; cepljenja, diagnostične preiskave in zdravljenje računamo po veljavnem ceniku.

Potovanja

POTOVANJA

Če se s psom ali mačko odpravljate na pot, ne bo odveč nekaj koristnih informacij o tem, kaj potrebujete, na kaj morate biti pozorni oziroma kaj morate urediti še pred potovanjem.

Če potujete z avtom, poskrbite, da se živali med vožnjo ne bodo mogle prosto gibati po avtomobilu, saj je to lahko nevarno. Manjše živali lahko potujejo v transportnih kletkah, večje lahko pripnete s posebnim varnostnim pasom za živali ali jih vozite v prtljažniku, pregrajenem z mrežo. Vsakih nekaj ur se ustavite, da gre pes lahko na potrebo in se malo razgiba, večkrat mu ponudite vodo. Poleti morate upoštevati visoke temperature: če v avtu nimate klime, priporočamo da se na pot odpravite ponoči ali zgodaj zjutraj. Zelo pomembno je , da psa nikoli ne pustite zaprtega v avtu, tudi če avto stoji v senci – temperature v avtu lahko hitro narastejo, psi pa se ne potijo, hladijo se le s pospešenim dihanjem, tako da je nevarnost toplotnega udara zelo velika.

Če potujete z letalom ali ladjo, se o natančnih pogojih potovanja pravočasno pozanimajte pri letalskem ali ladijskem prevozniku.

Potovanja v tujino

POTOVANJA V TUJINO

Pred potovanjem v tujino pravočasno preverite, katere dokumente bo pes potreboval in ali je pred potovanjem potrebno opraviti še kakšne specialne preiskave.

Psi, mačke in beli dihurji potrebujejo za potovanje v države EU in države z liste B in C mikročip, EU potni list z vpisanim mikročipom in podatki o cepljenju ter veljavno cepljenje proti steklini. Več informacij boste našli na www.uvhvvr.gov.si – potovanja s hišnimi živalmi.

Za potovanje v vse ostale države (točneje, za vrnitev v EU) je potrebno opraviti test titracije protiteles na steklino (titer protiteles mora biti večji kot 0,5 IE/ml). Test mora biti opravljen najmanj 3 mesece pred vrnitvijo v EU, zato priporočamo, da test opravite pred potovanjem in se pred potovanjem pravočasno pozanimate še o morebitnih posebnih zahtevah, ki jih imajo določene države. Ustrezne informacije najdete na spletni strani Veterinarske uprave in na uradnih spletnih straneh države, v katero potujete.

Bosna in Hercegovina, Makedonija
Pogoji za potovanje so enaki kot za države članice EU. Na Hrvaško ni dovoljeno potovanje s psi pasme bull terier, staford in ameriški staford, ki nimajo rodovnika F.C.I.

Srbija, Črna Gora, Kosovo
Pogoji so taki kot za ostale tretje države, torej potrebujete mikročip, EU potni list z vpisanim mikročipom in podatki o cepljenju, veljavno cepljenje proti steklini ter test tiracije protiteles na steklino (titer protiteles mora biti večji kot 0,5 IE/ml). Priporočamo, da test opravite pred potovanjem, sicer mora biti test opravljen najmanj 3 mesece pred vrnitvijo v EU.

Najdene živali

NAJDENE ŽIVALI

Če najdete psa
Najprej poglejte, ali ima ovratnico in na njej kakršenkoli kontaktni podatek (naslov, telefonsko številko …). Peljete ga lahko k veterinarju – vse veterinarske ambulante in klinike, kjer opravljajo cepljenje proti steklini, imajo čitalce mikročipov in, če je pes čipiran, lahko hitro najdemo lastnika. Sicer pa najdenega psa odpeljite v najbližje zavetišče. V Ljubljani je to Zavetišče Gmajnice. Če v bližini ni zavetišča za zapuščene živali in če imate možnost, psa obdržite nekaj dni in obvestite najbližjega veterinarja, lokalne radijske postaje, nalepite oglas pred šolo, trgovino, pošto …

Če najdete muco
Svetujemo vam, da z njo najprej obiščete veterinarja. Ta bo lahko preveril, ali je muca slučajno čipirana; če je, se bo lastnik hitro našel. Sicer pa tudi muco odnesete v zavetišče za zapuščene živali (če imajo še kaj prostora).

Če je zavetišče polno in če imate možnost, muco obdržite nekaj dni in v tem času obvestite lokalno društvo za zaščito živali, radijsko postajo, nalepite oglase … Če se nihče ne javi, muco lahko tudi posvojite ali ji sami poskusite najti nov dom.

Če najdete poškodovano žival
Pokličite pristojno zavetišče (v Ljubljani Zavetišče Gmajnice, telefon 01 256 02 79, pritisnete 3 – nujni klici za prevoz živali). Za bolno ali poškodovano žival oziroma, če žival ogroža okolico, je predpisan odzivni čas zavetišča 4 ure. Če je žival na cesti in ovira promet, pokličite tudi policijo na 113. Žival lahko poskusite sami odstraniti s ceste in jo odpeljati v pristojno zavetišče, vendar pri tem ne pozabite na lastno varnost – poškodovane živali lahko zaradi šoka in bolečine reagirajo zelo nepredvidljivo ali celo agresivno. V tem primeru je bolje počakati, da pride osebje zavetišča.

Če najdete poškodovano divjo žival
Pokličite pristojno zavetišče za divje živali, podatke vam bodo posredovali na 112 (glej tudi Koristne povezave - Zavetišča za divje živali). Po namestitvi v zavetišče bodo živali pomagali po najboljših močeh in jo nato izpustili v njeno naravno okolje.

Koristne povezave

KORISTNE POVEZAVE

Zavetišča in društva
www.zavetisce-ljubljana.si
www.zavetisce-horjul.net
www.zverca.si
www.dzzz.si
www.macjelovka.org
www.macjahisa.si

Zavetišče za divje živali
www.golob-veterina.si

Zakonodaja (potovanja, uvoz …)
www.vurs.gov.si

Kinološka in felinološka društva
www.mojpes.com (servisne informacije)
www.zfds.si
www.fd-ljubljana.si

Šolanje psov
www.kd-ljubljana.si
www.priden.si
www.svrk.net
www.pasjicenter.si
www.kavalir.si

 

Varstvo in sprehajanje psov (v Ljubljani), hoteli za pse in mačke
www.hovhov.net
www.citydog.si
www.sprehajanje-psov.si
www.papapes.com
www.fajnpes.si
www.smrckovgaj.si
www.najboljsi-prijatelj.si
www.ognjena.com

Frizer za pse
www.pasjisalon.com
www.najboljpasji.si
www.smrcek.si
www.pasjicenter.si
Klemenčič, tel. 01 534 40 94
Zvestin, tel. 01528 40 91

Zdrav duh v zdravem telesu