Veterinarska klinika za male živali (01) 568 50 30 klinika.ljubljana@siol.net Facebook

V sosednji Italiji, na Tržaškem in Goriškem se je spet pojavila pasja kuga. Ker zbolevajo tudi lisice, je možno, da se bo bolezen razširila tudi k nam, zato pravočasno poskrbite za zaščitno cepljenje oziroma preverite, kdaj je bil vaš pes zadnjič cepljen proti pasji kugi!

Pasja kuga je zelo nalezljiva, smrtno nevarna bolezen, za katero najpogosteje zbolijo mladiči, vendar je nevarna za vse necepljene živali. Začne se z visoko temperaturo, ki ji sledita prehlad in pljučnica. Če kuža preživi akutno obliko bolezni, se po kakšnih 3 tednih pojavijo živčni znaki, od tikov do pareze in paralize. Bolezen povzroča virus, zanjo ne poznamo zdravila.

Zdravljenje je le simptomatsko (pljučnico lahko zdravimo z antibiotiki, živčnih znakov pa se žal ne da kontrolirati). Smrtnost je več kot 50 %, pri mladičih še večja. Cepljenje nudi učinkovito zaščito. V Sloveniji je bila bolezen pogosta pred kakšnimi 20, 25 leti, nato pa smo jo s sistematičnim cepljenjem mladičev praktično izkoreninili.


Če želimo s cepljenjem doseči učinkovito zaščito, morajo biti živali ob cepljenju zdrave, brez zajedavcev in v dobri kondiciji. Na veterinarski kliniki PET VET se pred vsakim cepljenjem najprej pogovorimo z lastnikom oziroma opravimo osnovni klinični pregled.

Ob cepljenju vse živali dobijo sredstvo proti notranjim zajedavcem (gliste, trakulje), priporočamo oz. svetujemo pa vam tudi pri izbiri sredstva proti zunanjim zajedavcem (bolhe, klopi, uši …).

Za vse mladičke priporočamo kombinirano (večvalentno) cepljenje proti pasji kugi, parvovirozi, hepatitisu in leptospirozi. Za učinkovito zaščito je mladičke potrebno cepiti dvakrat ali trikrat v razmiku enega meseca (odvisno od starosti in tega, ali je bila njihova mama cepljena ali ne), cepljenje je po enem letu potrebno ponoviti.

Cepljenje proti steklini je zakonsko predpisano in je še vedno obvezno za vse pse po dopolnjenem 3. mesecu starosti. Pes mora biti najprej cepljen vsako leto tri leta zapored (brez zamud), nato pa po navodilih proizvajalca cepiva (na tri leta).

Vse pse, ki so že bili cepljeni pri nas, bomo na ponovno cepljenje povabili v skladu s predpisi. Ne pozabite s seboj prinesti potnega lista!

Ne zamudite datuma cepljenja

Lahko pridete kakšen dan prej. Tudi če zamudite samo en dan, se vam bo cepljenje štelo kot prvo in ga boste morali spet ponavljati tri leta zapored.