Veterinarska klinika za male živali (01) 568 50 30 klinika.ljubljana@siol.net Facebook

Če se s psom ali mačko odpravljate na pot, ne bo odveč nekaj koristnih informacij o tem, kaj potrebujete, na kaj morate biti pozorni oziroma kaj morate urediti še pred potovanjem.

Če potujete z avtom, poskrbite, da se živali med vožnjo ne bodo mogle prosto gibati po avtomobilu, saj je to lahko nevarno. Manjše živali lahko potujejo v transportnih kletkah, večje lahko pripnete s posebnim varnostnim pasom za živali ali jih vozite v prtljažniku, pregrajenem z mrežo. Vsakih nekaj ur se ustavite, da gre pes lahko na potrebo in se malo razgiba, večkrat mu ponudite vodo. Poleti morate upoštevati visoke temperature: če v avtu nimate klime, priporočamo da se na pot odpravite ponoči ali zgodaj zjutraj. Zelo pomembno je , da psa nikoli ne pustite zaprtega v avtu, tudi če avto stoji v senci – temperature v avtu lahko hitro narastejo, psi pa se ne potijo, hladijo se le s pospešenim dihanjem, tako da je nevarnost toplotnega udara zelo velika.

Če potujete z letalom ali ladjo, se o natančnih pogojih potovanja pravočasno pozanimajte pri letalskem ali ladijskem prevozniku.

Potovanje v tujino

Pred potovanjem v tujino pravočasno preverite, katere dokumente bo pes potreboval in ali je pred potovanjem potrebno opraviti še kakšne specialne preiskave.

Psi, mačke in beli dihurji potrebujejo za potovanje v EU in države iz člena 13(1) in 13(2) uredbe EU št. 576/2013 mikročipEU potni list z vpisanim mikročipom in podatki o cepljenju ter veljavno cepljenje proti steklini. Za več informacij pokličite na kliniko ali poglejte na www.uvhvvr.gov.si. Na Hrvaško ni dovoljeno potovanje s psi pasme bull terier, staford in ameriški staford, ki nimajo rodovnika F.C.I.

Za potovanje v vse ostale države (točneje, za vrnitev v EU) je potrebno opraviti test titracije protiteles na steklino (titer protiteles mora biti večji kot 0,5 IE/ml). Test mora biti opravljen pred odhodom iz EU (če bi test opravili v tujini, bi morali pred vrnitvijo v EU čakati še 3 mesece), zato priporočamo, da test opravite pred potovanjem. Pravočasno se pozanimajte še o morebitnih posebnih zahtevah, ki jih imajo določene države. Ustrezne informacije najdete na spletni strani Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in na uradnih spletnih straneh države, v katero potujete.