Veterinarska klinika za male živali (01) 568 50 30 klinika.ljubljana@siol.net Facebook

Letos smo pri cepljenjih, ko živali tudi stehtamo, opazili, da se je med zimo kar veliko naših ljubljencev »malo popravilo«. Saj razumemo, zima je bila dolga in mrzla, sprehodi bolj kratki, hrana pa takooo okusna …

Seveda vemo, da je na vprašanje “Se vam ne zdi, da se je naš kuža malo zredil?” edini pravilni odgovor “Ne, sploh ne, nikakor ne”, pa vendar … tehtnica je neusmiljena in če vsako leto pokaže več, bomo svojemu ljubljencu skupaj z odvečno telesno težo nakopali tudi tveganje za različne bolezni, povezane z debelostjo, ki jih tako dobro poznamo tudi pri ljudeh. Prevelika telesna teža poveča tveganje in poslabša stanje pri sladkorni bolezni, boleznih srca in ožilja, težavah s sklepi in hrbtenico in še bi lahko naštevali.

Čeprav se izgovarjamo na vreme, sterilizacijo, neugodno konstelacijo planetov in drugo, vsi prav dobro vemo, kaj pripelje do debelosti – premalo gibanja in preveč (kalorične) hrane. Zato je tudi pot do vitkejše linije samo ena in brez bližnjic – več gibanja in manj hrane. Sliši se preprosto – vse dokler ne poskusimo. In potem vedno znova podležemo milim pogledom in prošnjam za še en priboljšek. In ko doma poveste, da mora pes shujšati, se vsem tako zasmili, da mu vsak član družine da naskrivaj še nekaj čokoladnih piškotov, tako za potolažit revčka, ki zdaj gotovo strada.

Če je pes navajen na priboljške in se temu ne želite odreči, mu pač zmanjšajte osnovni obrok ali ga zamenjajte z manj kalorično hrano. V poplavi oglaševanja te in one pasje hrane pogosto pozabimo, da so briketi lahko prava kalorična bomba.

Več gibanja pa ne bo koristilo samo psu, ampak tudi vam.