Veterinarska klinika za male živali (01) 568 50 30 klinika.ljubljana@siol.net Facebook

Če najdete psa

Najprej poglejte, ali ima ovratnico in na njej kakršenkoli kontaktni podatek (naslov, telefonsko številko …). Peljete ga lahko k veterinarju – vse veterinarske ambulante in klinike, kjer opravljajo cepljenje proti steklini, imajo čitalce mikročipov in, če je pes čipiran, lahko hitro najdemo lastnika. Sicer pa najdenega psa odpeljite v najbližje zavetišče. V Ljubljani je to Zavetišče Gmajnice. Če v bližini ni zavetišča za zapuščene živali in če imate možnost, psa obdržite nekaj dni in obvestite najbližjega veterinarja, lokalne radijske postaje, nalepite oglas pred šolo, trgovino, pošto …

Če najdete muco

Svetujemo vam, da z njo najprej obiščete veterinarja. Ta bo lahko preveril, ali je muca slučajno čipirana; če je, se bo lastnik hitro našel. Sicer pa tudi muco odnesete v zavetišče za zapuščene živali (če imajo še kaj prostora).

Če je zavetišče polno in če imate možnost, muco obdržite nekaj dni in v tem času obvestite lokalno društvo za zaščito živali, radijsko postajo, nalepite oglase … Če se nihče ne javi, muco lahko tudi posvojite ali ji sami poskusite najti nov dom.

Če najdete poškodovano žival

Pokličite pristojno zavetišče (v Ljubljani Zavetišče Gmajnice, telefon 01 256 02 79, pritisnete 3 – nujni klici za prevoz živali). Za bolno ali poškodovano žival oziroma, če žival ogroža okolico, je predpisan odzivni čas zavetišča 4 ure. Če je žival na cesti in ovira promet, pokličite tudi policijo na 113. Žival lahko poskusite sami odstraniti s ceste in jo odpeljati v pristojno zavetišče, vendar pri tem ne pozabite na lastno varnost – poškodovane živali lahko zaradi šoka in bolečine reagirajo zelo nepredvidljivo ali celo agresivno. V tem primeru je bolje počakati, da pride osebje zavetišča.

Če najdete poškodovano divjo žival

Pokličite pristojno zavetišče za divje živali, podatke vam bodo posredovali na 112 (glej tudi Koristne povezave – Zavetišča za divje živali). Po namestitvi v zavetišče bodo živali pomagali po najboljših močeh in jo nato izpustili v njeno naravno okolje.