Veterinarska klinika za male živali (01) 568 50 30 klinika.ljubljana@siol.net Facebook

Živali, ki zaradi prometne nesreče poiščejo pomoč v dežurni veterinarski ambulanti, je na srečo v zadnjih letih vse manj, saj je vse več odgovornih lastnikov, ki imajo pse pod kontrolo, pa tudi vse več psov in muc je kastriranih/steriliziranih. Vendar nesreča nikoli ne počiva in vseeno se lahko zgodi, da našega ljubljenčka povozi avto. Kako ukrepati v takem primeru?

Predvsem moramo poskrbeti za lastno varnost. Pazimo, da kljub strahu in skrbi ne tečemo brezglavo čez prometno cesto – psu ne bo nič pomagalo, če povozi še nas. Ko se približamo poškodovani živali, moramo vedeti, da živali v strahu in bolečini lahko reagirajo nepredvidljivo in lahko tudi ugriznejo. Takoj pokličemo dežurnega veterinarja, ki nam bo že po telefonu lahko dal koristne napotke.

Najbolje je, da psa ali muco po prometni nesreči pripeljete na pregled v dežurno veterinarsko ambulanto, tudi če ni videti hudih poškodb. Po izkušnjah so lastniki najbolj zaskrbljeni zaradi vidnih poškodb, npr. odrgnin ali zlomljene noge, ki pravzaprav niso življenjsko nevarne, niso pa tako pozorni na znake morebitnih notranjih poškodb (utrujenost, bledica, oteženo dihanje).

Dežurni veterinar bo poškodovano žival pregledal, ocenil resnost poškodb, poleg kliničnega pregleda opravil še druge potrebne preiskave (pregled z ultrazvokom, rentgensko slikanje) in jo po potrebi zadržal na opazovanju. Najprej bo poskrbel za šok in bolečine, nato ocenil, ali je potrebna operacija ali kakšen drug poseg. V primeru notranjih poškodb je treba ukrepati takoj, pri drugih poškodbah (npr. zlomljeni nogi) lahko z operacijo počakamo.

Čeprav je razumljivo, da ste ob neljubem dogodku, ko psa ali mačko zbije avto, jezni, zaskrbljeni ali prestrašeni, je pomembno, da zaupate dežurnemu veterinarju. Dežuramo zato, da vam in vašim ljubljenčkom priskočimo na pomoč, ko jo najbolj potrebujete in za naše paciente bomo naredili bomo vse, kar je v naši moči.

Upajmo, da bo nesreč čim manj!


DEŽURNI VETERINAR V LJUBLJANI:
Tel. 041 241 241
www.dezurni-veterinar-ljubljana.si