ZAKAJ MAČKE PREDEJO

Mačke so uživačke in največkrat predejo, kadar jim je še posebej prijetno. Na primer v naročju ali ko jih božaš ali ko prideš domov ali tik preden zaspijo. Mačke znajo presti že, ko se rodijo. Mladiči predejo, ko sesajo, in ob tem prede tudi mama mačka.

Zanimivo pa je, da mačke predejo tudi, ko so hudo bolne ali poškodovane, včasih celo tik pred smrtjo. Na ta način si pomagajo, da se umirijo in sprostijo in lažje premagujejo strah in bolečino. Predenje naj bi tudi pomagalo pri celjenju poškodb.

Mačje predenje pa umiri in sprosti tudi ljudi, ki jih božajo, zato imajo mačke v nekaterih bolnišnicah in domovih za ostarele »zaposlene« kot terapevtske živali. Ko božaš mačko, ki prede, se vse skrbi izgubijo nekam daleč in svet je lep. Poskusi!

ZAKAJ SE MAČKI PONOČI SVETIJO OČI?

Mačke so pretežno nočne živali – to pomeni, da podnevi najraje spijo, ponoči pa hodijo naokrog (če le imajo to možnost; za mačke, ki večino časa preživijo v stanovanju to namreč ne drži povsem).

Mačje oko (pa tudi tvoje) je zgrajeno tako, da (podobno kot zaslonka na fotoaparatu) lahko uravnava količino svetlobe, ki pride skozi lečo do očesnega ozadja in vidnega živca. Če je svetloba močna, je zenica (to je tista črna pika v sredini tvojega očesa, pri mački pa ni pika, ampak je bolj vretenaste oblike) res kot pika, v mraku pa se razširi. Ponoči je temno, zato so zenice v mačjih očeh maksimalno razširjene, tako da pride v oko čim več svetlobe. Če mački takrat naenkrat posvetimo v oči, bomo opazili, da se ji oči zasvetijo – v takem trenutku, še preden so se zenice uspele skrčiti, lahko vidimo odblesk svetlobe od očesnega ozadja, ki je pri mački zelo lepih, svetlikajočih se barv.

ZAKAJ MAČEK DVIGNE REP, KO SE MU PRIBLIŽAŠ?

Mačke se med seboj pogovarjajo na različne načine; poleg različnih načinov oglašanja ima pri sporazumevanju pomembno vlogo tudi drža telesa, sploh repa. Če imaš priložnost opazovati mačke, ti ni treba biti ravno dr. Doolittle, da vidiš, kaj ena drugi sporočajo. Če si kdaj videl mlade mucke, si gotovo opazil, da ko pride mama, mladi mucki veselo pritečejo in imajo pri tem repke dvignjene visoko v zrak. To pomeni nekaj takega kot »živjo mama, tukaj sem«. Nekaj podobnega ti hoče povedati tudi tvoj muc, ko se mu približaš. Ko dvigne rep, ti hoče reči »živjo stari, tudi jaz sem vesel, da se spet vidiva.«

Če pa ima maček, ki te ne pozna, dvignjen rep in ob tem še nasršeno dlako, pa to pomeni »raje se mi ne približuj, ker sem strašen!«

KAJ VSE MUCKA POTREBUJE

Mucka potrebuje hrano, zavetje, dovolj prostora za gibanje in občasno družbo za igro. Preden mucko pripeljete domov, jo je dobro peljati k veterinarju na pregled, da se prepričate, če je res zdrava. To je še zlasti pomembno, če posvojite brezdomno muco. Veterinar jo bo pregledal, ji dal sredstva proti zajedavcem in vam svetoval, kdaj je najprimernejši čas za cepljenje.

Predvsem moramo vedeti, da mucka ni igrača, ki jo lahko potem, ko se naveličaš igre z njo, preprosto pospraviš v kot. Prav tako mačka ni majhen pes – od vseh hišnih ljubljenčkov je morda prav mačka ostala najbolj neukročena. Ubogala vas bo samo, če se sama tako odloči. Mačka je kraljica, vi pa imate to čast, da skrbite zanjo in jo razvajate.

Midva s Klinike PET VET