Veterinarska klinika za male živali (01) 568 50 30 klinika.ljubljana@siol.net Facebook

Kaj storiti, če se vam pes izgubi?

Obrnete se na najbližje zavetišče za izgubljene živali. Za občini Ljubljana in Brezovica je pristojno Zavetišče Gmajnice, v bližini Ljubljane pa je še Zavetišče Horjul. Če ne veste, katero zavetišče je pristojno za vašo občino, pokličite na 112 ali poglejte na seznam zavetišč. Poleg tega je priporočljivo nalepiti oglase po bližnji okolici, oglase o izgubljenih živalih objavljajo tudi številne radijske postaje.

Od leta 2003 morajo biti vsi psi, ki so dopolnili 3 mesece starosti, čipirani. V zavetišču po številki mikročipa lahko hitro najdejo lastnika, saj so vsi podatki o lastniku živali v centralnem registru psov. Podatki se vpišejo ob obveznem cepljenju proti steklini; svetujemo vam, da svojemu veterinarju sproti javite tudi vse morebitne spremembe lastništva ali kontaktnih podatkov, saj bo tako iskanje lastnika v primeru, da se vaš pes izgubi, veliko lažje. Lahko pa tudi psu na ovratnico pritrdite obesek s kontaktno telefonsko številko.

Izgubljena muca

Če se mačka ob običajnem času ne vrne domov, gre malo teže. Če je muca čipirana in so podatki o lastniku vneseni v centralni register, bodo seveda v zavetišču ali na veterinarski kliniki prav tako lahko hitro našli lastnika. Čipiranje za mačke ni obvezno, ga pa prav tako priporočamo vsem mačkam, ki hodijo ven. Muco lahko navadite na ovratnico – tako bo že od daleč videti, da ima skrbne lastnike, na ovratnico pa tudi lahko napišete kontaktni telefon.

Če se vam izgubi muca, prav tako pokličite v zavetišče. Poleg tega vam svetujemo, da nalepite oglase po okolici, javite na radijske postaje in povprašate društvo za zaščito živali. Pokličete lahko tudi veterinarske ambulante in klinike. Če je žival poškodovana, jo skrbni najditelji pogosto odpeljejo kar k svojemu veterinarju, tako da je smiselno poklicati vse veterinarske ambulante v bližini.

Da ste izgubili žival, morate pristojnemu zavetišču javiti v 3 dneh. Če je pes pogrešan več kot 3 mesece, obvestite svojega veterinarja, da bo spremembo vpisal v centralni register psov.