Veterinarska klinika za male živali (01) 568 50 30 klinika.ljubljana@siol.net Facebook

Nekateri psi pozimi naravnost oživijo. Končno jim ni več vroče in lovljenje snežnih kep je nekaj čudovitega. Psi, ki so navajeni živeti zunaj, nizke temperature zelo dobro prenašajo, saj jih varuje gosta zimska dlaka. Seveda potrebujejo ustrezno bivališče, zavetje pred vetrom in padavinami in, kadar zmrzuje, večkrat na dan svežo vodo.

Za pse, ki večino dneva preživijo v stanovanju, je drugače: razlika v temperaturi zraka v stanovanju in zunaj je pozimi kar velika in kljub obilici gibanja jih lahko na sprehodu pošteno zebe. To velja zlasti za pse manjših pasem, kratkodlake in starejše živali, še posebno ob vetru in padavinah. Vedno več skrbnikov zato kužku pozimi za sprehod obleče plašček.

Za starejše živali mraz in poledica niso ravno nekaj najlepšega. Pozimi imajo zlasti starejši kosmatinci kar pogosto težave pri gibanju. Lastniki težave pri vstajanju in počasno hojo pogosto pripišejo kar staranju. Nekatere spremembe na sklepih in kosteh so vsekakor povezane z leti, vendar kljub temu priporočamo obisk pri veterinarju. Ne glede na leta si naš kosmatinec zasluži, da ga ne bi bolelo. Zelo pomembno je, da živalim zdravil proti bolečinam ne dajete na lastno pest, ampak samo po navodilu veterinarja, sicer lahko hitro pride do hudih zapletov – živali so namreč zlasti na humane analgetike zelo občutljive.