Veterinarska klinika za male živali (01) 568 50 30 klinika.ljubljana@siol.net Facebook

Če želimo s cepljenjem doseči učinkovito zaščito, morajo biti živali ob cepljenju zdrave, brez zajedavcev in v dobri kondiciji. Na veterinarski kliniki PET VET se pred vsakim cepljenjem najprej pogovorimo z lastnikom oziroma opravimo osnovni klinični pregled.

Ob cepljenju vse živali dobijo sredstvo proti notranjim zajedavcem (gliste, trakulje), priporočamo oz. svetujemo pa vam tudi pri izbiri sredstva proti zunanjim zajedavcem (bolhe, klopi, uši …).

Prav vsem mačjim mladičem priporočamo kombinirano cepljenje proti mačji kugi in okužbi zgornjih dihal, tudi če muca živi samo v stanovanju in ne hodi ven. Za učinkovito zaščito je potrebno mladičke cepiti dvakrat v razmiku enega meseca, po enem letu pa je cepljenje potrebno ponoviti.

Za muce, ki hodijo ven, priporočamo še cepljenje proti levkozi (FeLV). Bolezen je podobna AIDSu pri ljudeh in v okolju žal kar precej razširjena, predvsem med prostoživečimi mačkami. Za okužbo je potreben neposreden kontakt, bolezen za ljudi ni nevarna. Za učinkovito zaščito sta prvo leto prav tako potrebna dva odmerka cepiva, nato pa je cepljenje priporočljivo ponavljati enkrat letno.

Cepljenje proti steklini in mikročipiranje za mačke ni obvezno, razen, če boste z muco potovali v tujino. Čipiranje (in vpis v centralni register) je priporočljivo, če muca hodi ven, saj vam bo v veliko pomoč v primeru, da se izgubi. Po številki mikročipa je v centralnem registru mogoče poiskati lastnika.