Veterinarska klinika za male živali (01) 568 50 30 klinika.ljubljana@siol.net Facebook

To je eno najpogostejših vprašanj, ki nam jih zastavite v ambulanti, odgovor pa ni enostaven, niti ni za vse enak. Po eni strani je res, da neustrezna (premastna, preveč začinjena) »domača« hrana psu lahko pošteno škodi, po drugi strani pa je tudi res, da je vse več živali, hranjenih z briketi predebelih, kar vodi v številne kronične bolezni. Ugotavljamo tudi vedno več alergij, povezanih s prehrano.

Za našega ljubljenčka je pomembno le, da s hrano dobi dovolj (in ne preveč!) hranilnih snovi za rast, razvoj in zdravo življenje. Povsem vseeno je, ali te snovi dobi s surovo in kuhano hrano ali pa se odločite za brikete in konzerve, namenjene psom oz. mačkam. V zadnjih 10 letih se pravzaprav ne spomnim primera, da bi bil kakšen od naših pacientov hranjen preslabo (izjema so seveda živali, ki so shujšale zaradi bolezni), pač pa je vse več živali predebelih.

Če prisegate na zdravo prehrano in vam je pomembno, da točno veste, kaj ste dali na krožnik, lahko to mirne duše privoščite tudi svojemu ljubljenčku. Vedeti morate le, da se prehranske potrebe živali precej razlikujejo od človeških. Psi in mačke niso in ne morejo biti vegetarijanci! So mesojede živali, njihove potrebe po beljakovinah so večje. Če jih želimo res kakovostno hraniti, morajo jesti meso vsak dan in to v zadostnih količinah. Kuhano ali surovo.

Če ste bolj praktične narave, svojega psa (in mačko) najverjetneje hranite z briketi ali konzervami. Izbira v trgovinah za male živali je pestra, večina ponudbe tudi dovolj kakovostna. Prednost posebne hrane za živali je gotovo v tem, da nam ni treba pretirano razmišljati oz. preračunavati prehranskih potreb, saj briketirana hrana dejansko vsebuje vse hranilne snovi, ki jih potrebuje vaš ljubljenček glede na starost, težo, aktivnost … Ko izbirate brikete za svojega ljubljenčka, bodite pozorni na sestavo – boljši so praviloma tisti, ki imajo med sestavinami meso navedeno na prvem mestu. Zelo pomembno je, da ne prekoračite priporočene količine. Briketi so namreč zelo koncentrirana hrana in, če ne bomo zelo dosledni, bo moral naš kosmatinec kaj kmalu na dieto.

Kot priboljšek lahko psu ponudite košček prepečenca ali kakšnega od številnih pasjih priboljškov, ki jih najdete v trgovinah za male živali. Lahko mu sami spečete »pasje« piškote (brez sladkorja in z manj soli), paziti pa morate, da ne bo jedel »človeških« prigrizkov – čips in podobno pač ni za psa. Pazite tudi, da pes ne bo jedel čokolade (črna čokolada lahko povzroči zastrupitev, enako nekatere vrste oreškov, rozine, žvečilni gumi).