Veterinarska klinika za male živali (01) 568 50 30 klinika.ljubljana@siol.net Facebook

Če imate svojega ljubljenčka predvsem za družbo in se ne nameravate ukvarjati z vzrejo mladičkov, vam priporočamo sterilizacijo oz. kastracijo.

Sterilizacija je za psičke in muce najbolj varna in zanesljiva oblika kontracepcije. Veterinarji priporočamo sterilizacijo zato, da preprečimo gonitve in neželene brejosti. Najprimernejši čas za poseg je v prvem letu življenja: psičko lahko steriliziramo že pred prvo gonitvijo, nekje od 5. meseca starosti naprej (psičke velikih pasem nekoliko kasneje). Z zgodnjo sterilizacijo (pred prvo ali drugo gonitvijo) samičke obvarujemo pred tumorji na mlečni žlezi in nekaterimi boleznimi rodil. Mlade živali anestezijo in operacijo praviloma prenesejo brez težav, po posegu se tudi manj pogosto zredijo (kar je v sicer precej odvisno tudi od lastnika).

Kastracijo pri samčkih lahko prav tako opravimo kadarkoli po 5. mesecu starosti. Poseg priporočamo, manj bo pobegov in pretepov. Zmanjša se tudi možnost okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi, kar je predvsem pomembno za mačkone, saj se tako močno zmanjša možnost okužbe z virusi Felv in FIV.

Psičko ali muco na sterilizacijo pripeljete zjutraj na tešče, domov pa gre popoldan (ali po dogovoru), vsekakor takrat, ko je že povsem zbujena iz anestezije. Že na kliniki dobi tudi ustrezna sredstva proti bolečinam.

Sterilizacije in kastracije opravljamo vse delovne dni v tednu. Za poseg se naročite po telefonu (01) 568 50 30.