Veterinarska klinika za male živali (01) 568 50 30 klinika.ljubljana@siol.net Facebook

Svetujemo vam, da mladička pripeljete na prvi pregled takoj oziroma najkasneje nekaj dni po tem, ko ga dobite.

Potrudili se bomo, da bo vam in vašemu novemu prijatelju prvi obisk na kliniki ostal v prijetnem spominu, odgovorili bomo na vsa vaša vprašanja o negi, vzgoji, prehrani, zaščitnih cepljenjih in vsem, kar vas zanima.

Ob prvem obisku bo kuža dobil mikročip in potni list. Ob vpisu v centralni register psov je obvezen podatek tudi številka čipa matere. Če ste kužka dobili cepljenega, čipiranega in z veljavnim potnim listom, je zadeva že urejena. Če pa boste mladička vzeli brez dokumentov, vam svetujemo, da se pozanimate za številko čipa matere (vpisana je v njenem potnem listu), sicer utegnete imeti težave z inšpekcijo. Ob vpisu v Centralni register psov poleg ostalih podatkov potrebujemo tudi EMŠO lastnika, zato vam svetujemo, da s seboj prinesete osebni dokument. Uradno lastnik živali ne sme biti mlajši od 16 let.

Če najdete brezdomno mucko (oziroma ona vas), vam prav tako svetujemo, da jo prinesete na pregled – najbolje še preden jo nesete domov. Najdeni mucki imajo ponavadi zajedavce (bolhe, gliste, ušesne garje …), pogledati je treba, da nimajo slučajno mikrosporije, pri vseh najdenih mucah svetujemo tudi, da se opravi test na FeLV in FIV (mačja levkoza in mačji AIDS).